A kalodás tűzifa az egyik legjobb választás télre

Ha fával fűtünk télen, akkor is több lehetőségünk van a tüzelő beszerzésére. Nézzük meg az egyik legjobbat, a kalodás tűzifát közelebbről.

A kalodás tűzifa egy fa keretbe van elhelyezve, melyben a tűzifát (általában kézzel) gondosan elrendezve tárolják. Ezt a kalodát már a fa forgalmazója elkészíti és megtölti fával, a kiszállítás is már így egyben történik. Ez már magát a szállítást is megkönnyíti, de a vásárlónak is számos előnnyel szolgál.

Az egyik legnagyobb előnye a kalodás fának a kényelem. A fát kályhakészen kapjuk, és a tárolás is azonnal meg van oldva, mert a kalodát oda teszik le kiszállításkor, ahova kérjük. Hasonlítsuk ezt össze pl. a rönkfa vásárlással. Ha rönkfát rendelünk, akkor azt először is össze kell vágnunk kisebb darabokra, amit aztán fel kell hasogatni. A felhasogatott fát valahol tárolni is kell, oda be kell hordani, vagy valahova össze kell rakni. Ezek mind olyan teendők, melyet a kalodás fával megspórolunk magunknak.

Ömlesztve is tudunk tűzifát vásárolni, nem csak kalodában. Ez ugyanúgy felhasogatott fát jelent, de nincs bepakolva egy kalodába, hanem csak jön a szállító autó és úgy ahogy van, lebillenti nekünk. Utána nekünk kell behordani és összerakni azt. Ez már egy fokkal kényelmesebb, mint a rönkfa feldolgozása, de még mindig elég sok munkával jár.

A kalodás tűzifa hátrányaként az árát szokták felhozni, mivel a feldolgozást és az összerakás miatt magasabb az ára természetesen, mint a rönkfáé, de a megspórolt munka és a megtakarított idő sokak számára megéri a kicsit magasabb árat.